DECAF Peru Wolfina (250g)
žluté ovoce - zelené jablko - máslová sušenka
Zpracovatelská stanice San Francisco je taková vesnička v oblasti Huabal v severním Peru, která je domovem 50 farmářů. Většina sbírá kávové třešně sama s pomocí rodiny a sousedů, vlastní svoji slupkovačku i fermentační nádrž a zpracovává své sklizně vlastnoručně. Tento lot je poskládaný z denních sběrů z prostředku sklizně a je pojmenován „wolfina“ podle místního termínu pro košík určený na sběr kávových třešní. Kávu jsme upražili metodou omni roast, která je vhodná na přípravu filtrované kávy i espressa. V chuti mix žlutého ovoce s jablečnou šťavnatostí a máslovým tělem.
CO2 dekofeinizace neboli odstranění kofeinu z kávy pomocí bublinkové vody je šetrná ale účinná metoda s řadou výhod… Voda i oxid uhličitý jsou přírodní látky, celý proces tak probíhá bez chemikálií a díky tomu nepředstavuje zátěž pro kávová zrnka, výslednou chuť, konzumenty ani životní prostředí. Zelená zrnka se máčí v nádrži, kde nabobtnají a otevřou póry. To umožní mobilitu kofeinu. Do nádrže pak putuje natlakovaný tekutý oxid uhličitý, který cirkuluje skrz zrna a působí na kofeinové molekuly jako magnet. Kofeinem nasycená bublinková voda se odčerpá do odpařovací komory, kde oxid uhličitý bohatý na kofein zkondenzuje a zůstane čistá bezkofeinová voda připravená na další cyklus. Zrnka zbavená kofeinu se následně suší na původní vlhkost a jsou připravena na pražení.
Kategorie: | KAFE |
---|